123accu - Goedkope Accu en Batterijen - Homepage logo
123accu B.V.
Koningsbeltweg 52
1329 AK Almere
Telefoon: 0294-787125
E-mail: info@123accu.nl
meer dan 4 miljoen klanten! Thuiswinkel Waarborg

powered by 123inkt.nl

Winkelwagentje

Aantal Product
Geen producten
Totaal: € 0,00
(Incl. 0% BTW)
Laagste prijs garantie!
  • Home
  • Wanneer moet u een accu vervangen?

Wanneer moet u een accu vervangen?

Wanneer accu vervangen?

Bij iedere accu komt er een moment dat deze toe is aan vervanging. Maar hoe weet u nu wanneer een accu niet meer doet wat hij moet doen of zelfs defect is? In deze blog delen wij de meest voorkomende kenmerken waaraan u kunt zien dat uw accu moet worden vervangen.

Technische levensduur vs. gebruiksduur van een accu

Allereerst is het goed om te weten dat er bij een accu sprake is van 2 waardes die de levensduur aangeven, namelijk de technische levensduur en de gebruiksduur. De technische levensduur wordt vanuit de fabrikant meegegeven en is een indicatie voor hoe lang een accu gemiddeld hoort mee te gaan. De gebruiksduur is de daadwerkelijke periode dat een accu functioneert. Verschillende factoren kunnen hierop van invloed zijn, bijvoorbeeld extreme kou of hitte.
 

Een voorbeeld:
 

Een gemiddelde auto accu gaat volgens een fabrikant 7 jaar mee. Wanneer de auto lange tijd stilstaat, alleen gebruikt wordt voor korte ritjes of slecht onderhouden wordt heeft dit invloed op de accu. Het kan dan zomaar zijn dat de gebruiksduur slechts 5 jaar is.

8 kenmerken dat uw accu aan vervanging toe is

Wanneer precies een accu toe is aan vervanging verschilt per apparaat, hangt af van het type accu en het gebruik. Hieronder vermelden wij 8 algemene kenmerken waaraan u kunt zien of een accu mogelijk defect is.

  1. Prestaties zijn duidelijk sterk verminderd, anders dan dat u gewend was.
  2. Het (op)starten van het apparaat duurt langer dan gebruikelijk.
  3. Het opladen van de accu duurt langer dan normaal.
  4. De accu laadt helemaal niet meer op.
  5. Bij een volledig opgeladen accu gaat het apparaat minder lang mee dan gebruikelijk.
  6. Een opgezwollen accubehuizing. Dit komt door een te hoge druk, bijvoorbeeld door regelmatig gebruik van een verkeerde oplader.
    Let op: gebruik een opgezwollen accu niet meer!
  7. Lekkende onderdelen, dit is te herkennen aan een wit- of geelkleurige substantie op de accu.
  8. Corrosie, dit is te herkennen aan bruinkleurige (roest)vlekken op de accu.

Kwaliteit van accu meten en bepalen

Wilt u liever de status van uw accu baseren op cijfers? Onderzoek dan de state of function van de accu. Deze bestaat uit een combinatie van de state of charge (laadniveau) en de state of health (conditie) van uw accu. Bij het bepalen van de state of charge maakt u gebruik van een digitale voltmeter. Controleer zo de rustspanning en vergelijk deze met de minimale waarde die is meegegeven vanuit de fabrikant. Bij een steeds terugkerende of langdurige lage spanning kunt u concluderen dat de kwaliteit van uw accu flink achteruit is gegaan. De state of health zegt daarentegen meer over de gezondheid (conditie) van uw accu. Door het aantal kWh dat de accu nog levert te meten (of dit te vergelijken met de informatie vanuit de fabrikant) biedt dit u meer inzicht in welke onderdelen nog actief zijn.
 

Een voorbeeld:
 

Een accu met een oorspronkelijke capaciteit van 2000 mAh die nog maar 1600 mAh kan vasthouden is een minder gezonde accu. Volledig opgeladen geeft hij 100% aan, maar toch gaat de accu beduidend sneller leeg.

Wat te doen bij een defecte accu?

Denkt u dat uw accu defect is en toe is aan vervanging? In alle gevallen adviseren we een kapotte accu niet langer te gebruiken. Ten eerste voorziet de accu niet meer in uw stroombehoefte, en afhankelijk van het defect kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. In het ergste geval kan een accu zelfs ontploffen. Benieuwd wat u met een defecte accu kunt doen? Lees onze blog over het recyclen van een accu.
 

Bestel eenvoudig en snel een nieuwe accu op onze website!

Terug naar blog